Difusió

Un dels objectius principals del projecte és el desenvolupament d’estratègies d’intervenció arqueològica basades en la participació activa de les comunitats que viuen en aquest territori, contribuint d’aquesta manera a la potenciació de l’arqueologia social i comunitària com element clau en la difusió i preservació del patrimoni arqueològic, afavorint d’aquesta manera la seva recuperació i revalorització.

Les diferents activitats de difusió a realitzar en el marc del projecte de recerca es caracteritzen per un doble objectiu. D’una banda, donar a conèixer l’arqueologia com a ciència a partir d’activitats de difusió, així com fer extensiu i participatiu el projecte de recerca a les comunitats dels municipis implicats, fent-les partícips de la reconstrucció de la seva pròpia història. D’altra banda, es portarà a terme la difusió científica dels resultats en seminaris i congressos locals i internacionals.

En aquest context, durant els anys 2012-2013 s’han portat a terme una sèrie d’activitats de difusió:

– Jornades d’Arqueologia, Hi ha jaciments arqueològics a Vallfogona? Com ho podem saber?, 6 i 7 d’abril de 2012, Vallfogona de Ripollès.

– Tallers didàctics Com vivien a la prehistòria? a l’escola CEIP Vallfogona – ZER Comte Arnau de Vallfogona del Ripollès, 26 d’abril de 2012.

– Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2012: “Descobrim l’evolució a Vallfogona de Ripollès de les feines del camp: des de la prehistòria fins els nostres dies”, 29 de setembre de 2012, Vallfogona de Ripollès.

– Sortida de camp El Molinot, el molí fariner medieval, 10 de desembre de 2012, Vallfogona de Ripollès .

– Sortida de camp Descobrim l’Artiga Veya, 29 de març de 2013, Vallfogona de Ripollès.

– Xerrades d’arqueologia Hi ha jaciments arqueològics a Riudaura/Vidrà? Com ho podem saber? (30 de març i 6 d’abril de 2013) a Riudaura (la Garrotxa) i a Vidrà (Osona).

– Tallers didàctics Com vivien a la prehistòria? a l’escola Santa Bàrbara de Vidrà (Osona) el dia 3 de juny de 2013.

Organització de congressos i seminaris:

12/2014. Seminari Característiques, ús i funció dels fossats prehistòrics i protohistòrics.
Universitat Autònoma de Barcelona.

Participació en congressos:

12/2014. Alcalde, G; Colominas, L; Navarrete, V; Pons, E; Revelles, J; Rosillo, R; Sala R; Saña, M; Tornero, C; Vila, O.: “El fossat del bronze final del jaciment de la Dou i les seves implicacions” (comunicació). Seminari Característiques, ús i funció dels fossats prehistòrics i protohistòrics. Departament de Prehistòria, Grup de Recerca Arqueològica en el Mediterràni i en el Pròxim Orient. Universitat Autònoma de Barcelona (España).

10/2014. Alcalde, G; Navarrete, V; Revelles, J; Saña, M; Vila, O.: “Dinàmica i evolució del
poblament al prepirineu oriental durant la prehistòria: Arqueologia Social i Comunitària als municipis de Riudaura, Vallfogona de Ripollès i Vidrà” (comunicació). III Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central. Museu Arqueològic de l’Esquerda, Roda de Ter (Barcelona, España).

06/2014. Alcalde, G; Colominas, L; Navarrete, V; Pons, E; Revelles, J; Rosillo, R; Sala R; Saña, M; Tornero, C; Vila, O.: “Intervencions arqueològiques al jaciment de la Dou 2012-2013 (Sant Esteve d’En Bas, La Garrotxa)” (comunicació). XII Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona. Besalú (Girona).

03/2014. Alcalde, G; Colominas, L; Pons, E; Saña, M; Tornero, C: “Vuit anys de recerca al
jaciment arqueològic de la Dou (Sant Esteve d’en Bas, Garrotxa): del neolític antig al bronze final)” (comunicació). Tribuna d’Arqueologia. Palau Sant Marc (Barcelona). Generalitat de Catalunya.

03/2013. Navarrete, V.; Revelles, J.; Vila, O. “Del espacio arqueológico al espacio social. Propuesta de anàlisis del registro arqueológico desde el Materialismo Histórico”. IV Congreso Interdisciplinar de Jóvenes Investigadores (Salamanca, 13-15 març de 2013).

06/2012. Alcalde, G.; Colominas, L.; Pons, E.; Saña, M.; Tornero, C. “Excavacions arqueològiques al jaciment de la Dou 2010-2011 (Sant Esteve d’en Bas, La Garrotxa)”. XI. Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Girona, Universitat de Girona.

05/2012. Navarrete, V.; Revelles, J.; Vila, O. “Dinàmica y evolución del poblamiento en el Prepirineo Oriental durante la Prehistória: Arqueología Social y Comunitària en los municipios de Riudaura, Vallfogona de Ripollès i Vidrà”. Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueología (Santiago de Compostela, 9-11 maig de 2012).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s