Arqueologia Social

El coneixement històric generat a partir de la pràctica arqueològica ens permet entendre els processos de canvi històric i les diferents pràctiques socials implicades en la producció i reproducció dels grups humans del passat.

L’arqueologia social permet generar coneixement històric a partir de l’estudi de coses objectivables que permeten construir una síntesi concreta de les relacions socials, i que ens permeten aproximar-nos a les condicions objectives de la vida social traspassant discursos i ideologies presents en l’actualitat i que poden arribar a tergiversar la realitat material.

El context sociopolític actual afavoreix l’arqueologia de gestió i de la mateixa manera la privatització de l’arqueologia, supeditant la pràctica a les lleis del mercat, transformant-la en un simple tràmit administratiu i convertint els seus resultats en un objecte de consum. L’arqueologia de gestió persegueix com a objectiu principal transformar les restes del passat en un patrimoni que faci circular i promoure el capital, però aquells vestigis materials que son convertits en patrimoni son un producte resultant del treball col·lectiu, pel que resulta il·lícita la seva apropiació i explotació de forma privada.

Per portar a terme el nostre projecte, defenem el model d’arqueologia social o comunitària, consistent en trencar amb el paper passiu de la societat davant l’arqueologia, i integrant la població en el propi procés d’investigació i en els diferents treballs que implica la pràctica arqueològica. Tractarem de fonamentar-nos en l’articulació entre comunitat i arqueologia, atorgant una especial importància en la continuïtat de l’acció generada, en el sentit que els objectius marcats no han de quedar-se en una arqueologia com una activitat més d’entreteniment, sinó en una arqueologia com a difusió d’uns valors i foment d’una aproximació crítica al coneixement de la realitat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s