Finalitza la campanya d’excavació a la Feixa de la Ceba

Donem per finalitzada la campanya d’excavació arqueològica a la Feixa de la Ceba, al municipi de Vallfogona de Ripollès. La campanya, encetada de manera genèrica amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement sobre les dinàmiques d’ocupació, gestió i explotació del poblament en el prepirineu oriental, ha permès reconèixer les evidències arqueològiques de les formacions socials i econòmiques que habitaren en el territori.

De manera més específica, i atenent a les investigacions precedents empreses a l’àrea que ocupa la Feixa de la Ceba, es fixaren un seguit d’objectius a partir de l’excavació d’una àrea en extensió. Dins aquests objectius, podem resumir el següents:

–        Verificar l’existència d’un jaciment arqueològic.

–        Definir l’estratigrafia de l’àrea intervinguda.

–        Definir la presència del material arqueològic en un context estratigràfic coherent.

–        Datar radiocarbonicament els nivell en els quals es documenten restes arqueològiques en un nivell d’ocupació.

–        Valorar la informació extreta pel desenvolupament de futures intervencions.

A l’espera de que l’estudi dels materials permeti ampliar el rang de resolució explicativa i de datar radiocarbònicament les restes orgàniques recuperades durant el procés d’excavació per acotar la forquilla cronològica, podem afirmar que els resultats s’han assolit amb escreix, incidint en la correcta presència del material arqueològic en un nivell estratigràfic clarament definit i en l’existència, conseqüentment, de jaciment arqueològic a la Feixa de la Ceba. Mitjançant la intervenció arqueològica, s’han conegut els nivells estratigràfics que conformen el sòl d’ocupació de l’àrea d’intervenció, evidenciant clarament la seqüència estratigràfica de la qual es composa la feixa.

D’aquesta manera, seguint els resultats immediats obtinguts, les nostres perspectives per a futures intervencions inclouran la continuïtat dels treballs arqueològics a la Feixa de la Ceba.

De la mateixa manera, no podem obviar la nostra finalitat com a ciència social. El nostre objectiu –conèixer el conjunt de dinàmiques i accions socials que generaren les restes materials apreheses mitjançant la pràctica arqueològica- ha d’estar vinculat a la societat que actualment viu, treballa i transforma la realitat històrica i material que és Vallfogona de Ripollès. És per això que, l’enllaç entre la pràctica arqueològica i la societat esdevé un element cabdal per al projecte d’investigació. Així, en el marc del projecte, s’encetaren les jornades de portes obertes, per a donar a conèixer l’arqueologia i els seus mètodes de treball i, de retruc, fer difusió del jaciment de la Feixa de la Ceba entre el residents del poble.

De la mateixa manera, en el marc de la Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2013, presentarem una exposició temporal a Vallfogona de Ripollès el 28 de setembre de 2013 en la qual donarem a conèixer el primers resultats de l’estudi dels materials recuperats per a facilitar a tothom el coneixement de les formacions socials del passat.

Per una Arqueologia Social

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s