Arqueologia Social i Comunitària a Riudaura, Vallfogona i Vidrà

Durant els dies 29 i 30 març i 6 d’abril de l’any 2013 s’ha desenvolupat, en el marc del projecte d’investigació, un seguit d’activitats divulgatives en els municipis de Vallfogona de Ripollès (Ripollès), Vidrà (Osona) i Riudaura (la Garrotxa). Aquestes activitats, recordem, només prenen sentit si integrem els residents dels municipis en els quals té lloc el desenvolupament del projecte per a fer extensiva la pràctica arqueològica i els resultats del projecte d’investigació.

 

El dia 29 de març, amb l’objectiu de continuar amb la documentació de punts amb evidència d’activitat antròpica, i aprofitant les característiques del jaciment, es va engegar una campanya divulgativa sobre les restes constructives d’un mas situat al sud de Vallfogona de Ripollès, entre el coll de Canes i Pla Falgars que, a raó de la documentació escrita disponible, s’adscriu vers el segle XVI. D’aquesta manera, s’organitzà una sortida de descoberta d’un entorn que restava oblidat i que documentàrem a raó de campanyes de prospecció desenvolupades anteriorment. Les restes d’aquest mas, situat a l’Artiga Veya, ens serviren per a desenvolupar diferents eixos explicatius en relació a la pràctica arqueològica. D’aquesta manera, mostràrem als assistents quins eren els elements que ens permetien definir, dins un espai concret, l’existència d’un jaciment arqueològic. Així, amb l’ajut dels participants, vam observar les diferents estructures que configuren el mas de l’Artiga Veya, definint des d’una perspectiva conjunta i integradora, els diferents espais que es podien evidenciar.

 

            Posteriorment, els dies 30 de març i 6 d’abril es celebraren les xerrades introductòries al projecte de recerca a Riudaura i Vidrà respectivament. Mitjançant aquestes xerrades, incidim en un doble aspecte. En primer lloc, presentem el projecte, les seves bases i objectius, la metodologia utilitzada i la necessitat d’engegar un estudi sobre el poblament durant la prehistòria que vinculi als residents dels municipis en el mateix procés d’investigació. En segon terme, s’introdueix l’arqueologia com a ciència social capacitada per a oferir explicacions socials i econòmiques de les societats del passat. Així, s’introdueixen els elements que defineixen l’arqueologia a nivell metodològic, fent esmena als treballs de camp i laboratori i, posteriorment, es presenten els elements del registre material més comuns en els estudis de l’arqueologia (lític, ceràmica, restes de fauna, arqueobotànica, antropologia física, etc.). D’aquesta manera, acostem al públic a les característiques del registre arqueològic i proporcionem dades referents a les diferents tasques i metodologies analítiques. Finalment, s’encetà un torn obert de paraules on, de manera conjunta, integràrem les diferents qüestions i esmenes referents al projecte o a dubte referents a les dades del registre arqueològic comentades al llarg de l’exposició.

 

            Gràcies a tots els assistents a les diferents activitats programades!

           

Per una Arqueologia Social,

Imatge

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s