Arqueologia Social al Prepirineu Oriental al JIA 2012

Els dies 9,10 i 11 de maig de 2012 van tenir lloc a Santiago de Compostela, tal i com es va anunciar en l’anterior entrada, les Jornades de Joves Investigadors en Arqueologia (JIA2012). Des del projecte d’Arqueologia Social al Prepirineu Oriental vam aprofitar aquest marc per exposar els objectius marcats en aquest projecte, iniciat fa pocs mesos. Així doncs, aprofitant la primera de les sessions del congrés, anomenada “Arqueologia del Paisatge: una disciplina que harmonitza passat, present i futur. Respostes per als paisatges històrics en el segle XXI” vam contraposar la idea de paisatge des d’una perspectiva materialista de la història, establint un marc coherent amb el desenvolupament dels objectius marcats des del projecte.

Imatge

La presentació va versar sobre diferents punts, dels quals podem destacar una primera introducció, en la qual vam donar a conèixer el marc espacial sobre el qual treballem (Ripollès, Osona i la Garrotxa) i els termes municipals inclosos (Vallfogona del Ripollès, Vidrà i Riudaura, respectivament). De la mateixa manera, vam fer esmena als objectius de mínims plantejats: conèixer la dinàmica d’ocupació, gestió i explotació antròpica de l’àrea d’estudi, emfatitzant el coneixement del conjunt de pràctiques socials desenvolupades per les formacions socials i econòmiques del passat; desenvolupar, a nivell metodològic, un programa de prospeccions –superficials sistemàtiques i dirigides a punts d’interès-, incorporar dades paleoambientals i elaborar un mapa amb SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) en el qual inventariar de forma sistemàtica el conjunt de vestigis materials susceptibles de contenir informació social i històrica.

El punt següent va destacar degut a l’eix principal sobre el qual es va centrar, donant a conèixer el marc teòric defensat, emfatitzant el materialisme històric, el qual busca conèixer les condicions històriques en les que esdevé la vida social. El marc teòric va servir per a exposar la necessària aproximació a les condicions materials objectives en les quals es produeixen les accions dels subjectes socials, a partir dels vestigis materials que les societats generaren. També vam presentar la vessant metodològica que definim com a necessària a l’hora d’analitzar el registre arqueològic: l’ús de mètodes propis de l’enginyeria inversa, establint mecanismes per a, coneguts els efectes materials del conjunt d’accions socials, conèixer les causes que propiciaren tal registre. Des del projecte creiem necessària la confecció d’un marc teòric coherent i concís que permeti aprehendre d’una manera objectiva el registre material sota estudi, i oferir unes respostes explicatives objectives i allunyades de posicionaments subjectius.

El punt següent va emfatitzar la necessària posada en escena d’un nou marc relacional de l’arqueologia, el qual permeti un trencament amb l’hermetisme acadèmic imperant avui en dia. Així doncs, vam emfatitzar la participació activa de la societat en el propi procés d’obtenció de coneixement, establint mecanismes que permetin la integració d’una arqueologia allunyada de les fonts privades i privatives amb el coneixement històric. Vam emfatitzar una arqueologia allunyada del simple entreteniment; una arqueologia que permeti una aproximació crítica al coneixement de la realitat en la seva dimensió històrica. Per últim, vam exposar les diferents activitats dutes a terme a Vallfogona del Ripollès (xerrades, prospecció i xerrada amb tallers didàctics a l’escola CEIP Vallfogona-ZER Comte Arnau de Vallfogona del Ripollès).

Imatge

La segona part de la sessió va ser un debat entre les diferents persones i/o projectes que vam exposar i el públic, integrant diferents eixos temàtics: la participació civil en arqueologia; la integració de diferents disciplines en la pràctica arqueològica; les polítiques derivades de la gestió pública i una confrontació entre arqueologia social, privatització i gestió de l’arqueologia. En el debat, vam continuar defensant el nostre model d’arqueologia social i l’estudi de l’espai des d’un perspectiva materialista.

Per una arqueologia social,

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s