Tallers didàctics a l’escola CEIP Vallfogona – ZER Comte Arnau de Vallfogona del Ripollès.

El dia 26 d’abril, en el marc del projecte d’investigació, tingué lloc la segona activitat, la qual consistí en una xerrada i uns tallers didàctics a l’escola CEIP Vallfogona – ZER Comte Arnau de Vallfogona del Ripollès.

A la xerrada es presentaren, d’un forma clara i senzilla, els diferents aspectes que presentaven les societats humanes durant el transcurs de la història. Així, sota el títol “Com vivien a la prehistòria?” es projectaren imatges dels caçadors-recol·lectors del Paleolític, poblats neolítics i de l’edat dels metalls. Posteriorment, es presentaren imatges de contextos cronològics més recents, com l’època clàssica, l’edat mitjana i fins i tot l’actualitat.

Image

Nens de l’escola CEIP Vallfogona-ZER Comte Arnau de Vallfogona del Ripollès

 La xerrada tingué una bona acollida, i es procurà que els més menuts participessin en la descripció de les diferents imatges. Així doncs, amb l’ajuda dels alumnes de l’escola s’acotaren els elements més característics de cada un dels moments històrics presentats. Posteriorment, es presentaren les activitats i es dividiren els alumnes en tres grups per a efectuar els tallers.

En el taller de confecció de collarets, els alumnes pogueren elaborar el seu propi collaret amb petxines perforades i fil. Amb el taller es volia donar a conèixer una part del registre arqueològic poc difós a nivell social i comunitari. A més a més, es repartiren imatges sobre la prehistòria entre els alumnes per a que poguessin pintar a l’escola o a casa.

El taller de ceràmica es dirigí al coneixement d’un dels elements més característics del registre arqueològic: les restes ceràmiques. Amb el taller es donà a conèixer la tècnica ceràmica més utilitzada per les societats humanes –ús del xurros ceràmics- i els principals motius decoratius presents en el registre, fent especial èmfasi en la decoració cardial mitjançant conquilles de cardium edule.

L’últim taller consistí en una classe pràctica d’excavació arqueològica. Tingué lloc al sorral del poble i fou un exemple pràctic de com excavem, quin material podem trobar, perquè utilitzem quadrícules, com cal registrar la informació i quin material utilitzem a l’hora d’excavar. Podríem dir que fou un activitat necessària per a fer extensiva la nostra pràctica, ja que permeté que els més menuts comprenguessin com es desenvolupa la tasca arqueològica.

Activitat d’excavació arqueològica

 Finalment, presentàrem el nostre projecte als alumnes més grans, ja que era necessari que comprenguessin per què érem al seu poble, quins objectius teníem marcats i per què emfatitzàvem l’arqueologia social com a principal element vertebrador del projecte.

Amb tot, agrair de nou el suport rebut per l’Ajuntament de Vallfogona del Ripollès, l’ajuda del CEIP Vallfogona – ZER Comte Arnau i molt especialment el tracte rebut per part dels alumnes de la ja citada escola.

Esperem veure’ns ben aviat.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s