Arqueologia Social a Vallfogona del Ripollès

Els dies 6 i 7 d’abril de 2012, en el marc del projecte d’investigació, es va celebrar una xerrada i una prospecció arqueològica a Vallfogona del Ripollès. La xerrada en qüestió, que es celebrà el mateix dia 6 per la tarda, tingué l’arqueologia com a punt central de l’exposició i es presentaren tres aspectes significatius:

–          Presentar el projecte d’investigació a la població de Vallfogona del Ripollès, i donar a conèixer els objectius principals tant a nivell científic com a nivell de difusió del coneixement històric, presentant l’arqueologia social com a mecanisme per a donar a conèixer el resultats extrets en les diferents intervencions i integrar a la població dins el propi procés de treball.

–          Introduir les principals característiques que defineixen la nostra tasca científica: què és l’arqueologia, quin és el seu objecte d’estudi i quina metodologia segueix.

–          Presentar l’activitat del dia següent, que defineix un punt important del projecte d’investigació; la prospecció arqueològica. Conseqüentment:

  • Es donaren a conèixer les principals categories de restes que podem recuperar en un jaciment arqueològic, per a familiaritzar els assistents amb el registre material susceptible d’evidenciar durant la sortida de camp del dia següent: restes ceràmiques, lítiques tallades, macrolítiques, arqueobotàniques, arqueozoològiques, metal·lúrgiques i humanes.
  • Es presentà la metodologia a l’hora d’efectuar una prospecció arqueològica, l’anàlisi del terreny a prospectar i un protocol de recollida de les restes considerades significatives a partir d’un fitxa de prospecció.

La xerrada tingué una bona acollida, assistint-hi una vintena d’oients, els quals posaren força interès en el projecte presentat i en l’arqueologia com a activitat científica dirigida a documentar les evidències materials generades a partir de les pràctiques socials de les societats pretèrites. Al final de la xerrada s’obrí un torn de paraula en el qual es debateren aspectes relacionats amb l’arqueologia i altres aspectes relacionats amb la prospecció del dia següent.

El dia 7 d’abril de 2012, es procedí a la prospecció dels camps 129 i 136. La jornada presentà una bona acollida pel que fa al nombre de participants, comptabilitzant-se una trentena de persones. Aquest fou un moment molt important dins els nostre projecte, ja que el nostre objectiu és conèixer la dinàmica històrica d’ocupació de la zona partint de la col·laboració amb la gent del poble; el que coneixem amb el nom d’arqueologia social. La prospecció es presentà com el primer pas per a la identificació i valoració d’un jaciment, sent el conjunt de procediments, tant de camp com de laboratori, utilitzats en la recerca de jaciments arqueològics. Férem una prospecció superficial, en la que s’inspeccionà de manera sistemàtica una àrea delimitada prèviament (el camps de conreu 129 i 136), es recollí el material en superfície susceptible de ser antròpic i es recollí la informació considerada significativa a partir de la fitxa de prospecció presentada durant la xerrada del dia anterior. La prospecció durà unes tres hores, en les quals es recolliren diferents tipus de materials com ara ceràmiques, teules, restes de metalls i diferents litologies (quars, quarsita, sílex, basalt, guix, etc.).

Gràcies a tots els assistents que hi van participar. Aquest conjunt d’activitats prenen sentit únicament si s’integren directament en la població resident en la zona sobre la qual treballem. Necessitem fer extensiu el coneixement històric i trencar amb l’hermetisme acadèmic imperant avui en dia, i creiem que aquesta primera presa de contacte resultà ser prou fructuosa de cara a l’objectiu de socialització del coneixement que presenta el projecte.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s